Thee is gezond, dit komt vooral omdat thee een hoge concentratie van voedingswaarden en antioxidanten bevat. Na water is thee het beste wat je kunt drinken. Om deze reden willen veel ouders dat hun kinderen thee leren drinken. Daarnaast heeft water niet echt smaak en zijn er veel kinderen die dan liever ranja drinken, maar (te veel) ranja is ongezond. Thee is dus een goed alternatief voor ranja: gezond en smaakvol. Maar vanaf wanneer mag een kind theedrinken? En waar moet je rekening mee houden?

Baby

Gedurende de eerste 6 maanden krijgen baby’s voldoende vocht uit melkvoeding van de moeder. In deze tijd heeft de baby dus nog geen extra vocht nodig en is het verstandig om thee nog even achterwege te laten. Vanaf 6 maanden begint het proces van borst- naar flesvoeding en vast voedsel. Op het moment dat borstvoeding langzaam wordt afgebouwd is het toegestaan om ook ander drinken te geven, waaronder thee!

Heb je besloten om je baby thee te geven? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste: geef je baby nooit thee met suiker. Suiker is natuurlijk niet goed voor de kleine. In theezakjes zitten vaak toegevoegde suikers, laat deze dan ook voor wat het is. Ga voor pure en losse thee waar geen suikers aan toegevoegd zijn.

Let op met theeën waar cafeïne, venkel, anijs of pepermunt in zit. Te veel cafeïne is namelijk niet goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Thee waar venkel of anijs in zit worden afgeraden door de stof estrogol, van deze stof wordt verwacht dat deze schadelijk kan zijn maar bewijs is nog niet gevonden.
Pepermunt heeft een hoog mentholgehalte. Wat goed is voor de volwassen man kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Menthol kan de maag van baby’s en peuters irriteren. Met een sterkere dosis thee kan het zelfs de ademhaling van jonge mensen beïnvloeden.

Kruidenthee (zonder venkel, anijs of pepermunt) of rooibosthee is de beste en meest veilige keuze voor je baby. Tip: Eerst verschillende smaken proberen? Kies dan voor het proefpakket!

Laat je baby de thee drinken uit een beker of tuitbeker en niet uit een (melk)flesje.

Kind

Kinderen mogen mee theedrinken. Maar ook hier geldt: let op met suikers en cafeïne. Kinderen vanaf 1 jaar mogen 750 ml tot 1 liter vocht per dag drinken, inclusief melk. Dit betekent dat kinderen vanaf 1 jaar ongeveer vier bekertjes water/thee nodig hebben. Het gaat hier om gemiddelden, maar ieder kind is anders. Bepaal dus zelf vanaf wanneer jouw kind thee mag drinken en hoeveel.

Fruitmengelingen zijn bij kinderen nog populairder dan kruidenmengsels. Door de geleidelijke ontwikkeling van de smaak is dit echter alleen waar vanaf de leeftijd van 4 tot 5 jaar. Daarna worden bijna alle fruitmixen op prijs gesteld. Net als kruidenmengsels kan fruitthee iets langer worden gebrouwen zonder slecht te worden. De vruchten hebben een iets intensere smaak.

Rooibos-thee wordt gekenmerkt door zijn typische smaak. Groene Rooibos (niet geoxideerd) en rode Rooibos. Niet alle kinderen houden van deze typische smaak. Als het kind van rooibos houdt, is dit het ideaal. Rooibos bevat geen cafeïne en wordt beschouwd als een complete remedie in de landen van herkomst en is rijk aan antioxidanten. Net als bij kruidenthee of fruit, kan rooibos ook worden gedronken dat de brouwtijd iets overschrijdt en rooibos altijd goed smaakt.

Groene-, witte– en zwarte thee en alle subcategorieën bevatten cafeïne en zijn, zoals hierboven vermeld, niet aanbevolen voor kinderen!

Met zoveel keus lastig kiezen? Ga dan voor een proefpakket!

Aandacht bij de bereiding van thee

Thee is een natuurlijk product en moet daarom meer dan 100 graden worden toegediend. Wil je gaan voor een lekker ijsthee? Zorg er dan voor dat je de thee bereid met kokend water en laat deze vervolgens afkoelen. Op deze manier zullen alle kiemen of micro-organismen die in het water aanwezig zijn worden gedood.

Pas op voor heet water! Branden is een van de gevaarlijkste, pijnlijke en minst genezende wonden bij baby’s en peuters. Besteed speciale aandacht aan het koken en thee zetten. Laat kinderen niet zonder toezicht achter!

Giet geen thee in de beker van het kind onmiddellijk na het tijdstip van infusie. Laat eerst afkoelen op de consumptietemperatuur.

Mijn kinderen zijn al wat ouder..

Wanneer je kinderen al wat ouder zijn mogen zij naast bovenstaande theeën ook groene, witte of zwarte thee drinken. Over het algemeen hebben witte en groene thee een wat zachtere smaak dan zwarte thee. Thee met veel fruitsmaken vallen meestal goed in de smaak. Denk bijvoorbeeld eens aan:

Winkelwagen
Scroll naar boven